4 Ocak 2016 Pazartesi

Antik Anadolu'nun Tanıkları: Muharrem Kayhan Koleksiyonu





Herkese merhaba. Dün Arkas Sanat Merkezi’nde “Antik Anadolu’nun Tanıkları” isimli Muharrem Kayhan’ın koleksiyonlarından oluşan sergiyi ziyaret ettim. İzlenimlerimi paylaşmadan önce Arkas Sanat Merkezi’ne ilk defa gidiyorsanız mimarinin ve dekorasyonun sizi çok etkileyeceğine neredeyse emin olduğunu belirteyim.
Her zamanki gibi güleryüzlü güvenlik görevlileri beni karşıladı ve eşyalarımı dolaba kilitleyip broşürümü ve kalemimi hazırlar hazırlamaz sergiyi gezmeye koyuldum. E tabi hazırlıklı gelince görevlilerden biri beni bölümle ilgili öğrenci zannetti, sınav için mi geldiniz bile dedi :)
İlk katta Arkaik’ten Helenistik’e birçok dönemi kapsayan sikkeleri ve insanların günlük hayatlarına ışık tutan objeler mevcut. Bunlardan en ilginç gelenleri paylaşmak istiyorum.



Bu objelerin açıklamasını okumasaydım
 onları normal birer testi zannederdim fakat hayır, onlar birer biberon.   










Cam parfüm şişeleri  











 MÖ 7.yy'dan bronz iğneler. Özellikle sağ taraftaki üç kuş başı ile süslenmiş.








  İlk katta gözümüze çarpan bir diğer şey de salonun ortasındaki temsili mezar ve ölüyle birlikte gömülen eşyaları(işlemeli testiler, kurşunlar, oklar, kişisel eşyalar…). Ayrıca erkek/çocuk mezarında bulunan objeler ayrı ayrı sınıflandırılmış. Gladyatörlerin gömülmesi ve genel olarak defnedilmeyle ilgili bilgi almak isteyenler duvardaki bilgi kutucuklarını okuyabilirler.


















Şu an kullandığımız kaşıklardan ve kolyelerden pek
 de bir farkı yok gibi, ne dersiniz?



15 ve 16 numaralı nesnelerin arkasındaki 7 numara, Helenistik dönemden bir makyaj paleti. 14. ise Roma döneminden bronz cımbız.
Kadın her çağda kadın :)
9-10-11 nolu objeler MÖ 7.yy’dan iğneler.





















Üst kata çıktığımızda bizi bu İonia haritası karşılıyor. O kadar önemli obje varken neden bu bilindik haritayı önemsedin diye sorarsanız cevap çok basit: Bakmayalım görelim istedim.
İlkokuldan beri hep aynı şeyler söylendi; Lidyalılar, Hititler, İyonyalılar, tarihi eserlerimiz, Efes, Milet, Didim ve daha birçoğu. Fakat çoğumuz üzerinde yaşadığımız toprakların ne kadar verimli ve değerli olduğunu çoğu zaman sorgulamıyoruz bile. Halbuki tarih burada başladı, insanlığın kilometre taşı saydığımız gelişmeler belki de tam şu an ayağınızı bastığınız yerde olmuştur. Bunun bilincine varmak çok önemli-ve malesef ki Türk toplumu olarak çok bilinçsiziz(hala tarihi eserlere adını kazıyan insanlar var).



Gelelim serginin benim gibi mitoloji severler tarafından en beğenilecek bölümüne: Tanrılar ve Tanrıçalar. Bu bölümde Zeus, Apollon, Arthemis, Athena, Aphrodite, Hermes, Hades, Hekate, Asklepios, Tykhe, Kybele, Helios, Nike, İris, Herakles hakkında genel bilgiler, ufak hikayeler ve çeşitli dönemlerde halkların ürettikleri sikkeler, ikonlar, kült objeler mevcut.









Antik Yunan mitolojisinde gücün sembolü Herakles(Roma’daki adıyla Herkül)














 Şarap, tiyatro ve keyif tanrısı Dionysos adına basılmış drahmiler






İlgimi çeken bir diğer bölüm de en sondaki hayvan işlemeleri bölümü. Köpek, zebu, kurbağa, fare, yılan, kuğu, kartal, fil, baykuş, yunus, at, keçi, ve hatta pegasusa ble gerek sikkelerin üzerinde gerekse hamur elişlerinde yer verilmiş. Biliyoruz ki köpek ve insanın MÖ 12.yy'a dayanan tarihleri var, tabi bu Antik Yunan mitolojisine de ölüler diyarının bekçisi üç başlı köpek Kerberos olarak yansımış.











Antik Yunan mitolojisinde önemli bi yere sahip olan “kanatlı at” Pegasus.




İnsanlarla olan geçmişi en az köpekler kadar uzun olan bir diğer hayvan attır. Bilinen bir mite göre Athena ve Poseidon Atina şehrinin koruyucusu olmak üzere karşı karşıya gelirler. Athena zeytin dalı, Poseidon ise atı sunar. Yunan mitolojisinde at, tanrıların insanlara armağanı olarak görülmüş.
Sadece Antik Yunan da değil, tüm kültürler bir şekilde birbiriyle iç içe ve etkileşim halinde. At, tarih boyunca bizim için önemli bir hayvan olmuş e dolayısıyla sanatımıza da yansıtmışız.


İlk yazımın sonuna geldik. Eğer Arkas Sanat Merkezi'ni ziyaret etmek isterseniz Salı-Pazar günleri 10:00-18:00 arası, Perşembe günleri 10:00-20:00 arası ziyaret edebilirsiniz(Pazartesi günleri kapalı olduğunu unutmayın:))

İlgilenenler için link: http://www.arkassanatmerkezi.com/


Sevgilerle...















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder